Vroeger behoorde ik tot een groep mensen die zich afvroegen: “Waarom zou ik mijn eigen woondecoratie maken, als je het voor minder kunt kopen in de winkel?”

Natuurlijk zijn er zoveel coole items in lokale shops te koop. En ik vond het zeer leuk om naar lokale winkels te gaan en doorheen al die rijen snuisteren. Niet dat ik het dan effectief ook kocht, maar gewoon om eens ideeën op te snorren. Wat voor leuks ze in de winkel wel allemaal niet hebben en wat ik nog kon gebruiken.

Totdat ik de minimalistische woonstijl ontdekte en wat dit inhield, toen vond ik mezelf echt terug. Eenmaal ik door had wat ik leuk vond en wat ik haatte, was het duidelijk dat schoonmaken niet mijn favoriete huishoudelijke bezigheden zijn.

Fun – Theelichthouder

Ik hou van Halloween, dat is meer dan duidelijk. Maar zoals je kunt zien, zijn de meeste Halloween decoraties bijna niet passend in een opbergkast. Dit Skeletten Theelichthouder exemplaar heb ik intussen al jaren in mijn kast staan, maar hoe vaak ik dit item al niet heb moeten verhuizen, omdat het gewoon niet past in de kasten die ik voorzien heb.

Toen ik dan erna een Vossen beeldje aankocht (ik ben een Shiba Inu mama), kreeg ik toch niet zeker een gebroken beeldje aan huis geleverd. Het zat totaal niet ‘veilig’ verpakt, geen bubbelpapier, gewoon los in de doos en dit in coronatijden…

Het heeft me tijd en moeite gekost om iemand vast te krijgen en uiteindelijk heb ik wel mijn geld terug gehad. Maar het heeft me ook gelijk de ommeswitch gemaakt naar DIY thuis.

Sommigen zullen pleiten om dit op te bergen in kelders of zolders (als je die al hebt), maar ik hou me vast aan mijn minimalistische levenstijl. Alles wat je ergens opbergt, bezorgt je alleen maar stress want vroeg of laat moet je er toch eens naar om kijken. Zo wil ik niet leven.

Waarom je eigen woondecoratie maken wanneer je alles in een winkel kunt kopen?

Als minimalist leef je blij om met minder te leven. Dat werkt voor mij, in mijn (werk)leven en mijn huis.

(Meer weten over Minimalistisch leven: lees het hier.)

5 redenen waarom je jouw eigen woondecoratie maakt

1) Jij bepaalt waar jouw spullen staan en of ze daar effectief passen

Werk met de kasten die je thuis hebt. Stop met extra kasten te voorzien, of rekjes te kopen in een berging. Hoe meer je alles opschuift, hoe meer je gaat inzien dat je extra kasten nodig hebt. En geloof me, die heb je echt niet nodig!

Geverfde Halloween theelichthouders

Het kost je alleen maar meer tijd om te onderhouden, en zelfs meer budget want aan een nieuwe kast hangt meestal een gedegen prijskaartje.

Koop wat je echt nodig hebt. Theelichthouders zien er leuk uit, maar als je geen plaats hebt. Voorzie ze dan niet. Ga voor stapelbare glaasjes en versier ze met een leuke opschrift.

2) Stapelbare houten blokjes

Als je eenmaal hebt uitgezocht waar je alles wilt opslaan, moet je een manier creëren om het in die kamer of kast op te slaan. Winkelartikelen kunnen hoogstwaarschijnlijk niet worden gestapeld. Niet veel coole dingen die ik vind, zijn effectief zo makkelijk stapelbaar.

Wie is ook schuldig aan opbergdozen? Ik ben er ook al aan ingetrapt. Een opbergdoos is vaak de redding, maar als ze niet stapelbaar zijn, ben je er nog niets mee.

Maak dus gewoon je eigen decoratie en zie dat dit stapelbaar is. Tracht zoveel mogelijk te bewerken langs twee zijden, zodat je nog al eens kunt afwisselen.

3) Geld besparend en goed gevoel

Zoals ik hierboven al zei in reden nummer 1, bespaar je geld door je eigen interieur te maken. Geen extra kasten meer aankopen, geen extra geld uitgeven aan schoonmaakmiddelen en je eigen tijd besparen. Lijkt me een goede reden om te beginnen met het maken van je eigen interieur.

Maar wat als ik je zou kunnen vertellen, je bespaart ook geld door het helemaal opnieuw te maken naar jouw eigen smaak. Afhankelijk van uw smaak van woondecoratie, is het kopen van de basisproducten vaak goedkoper dan het eindresultaat. En om dit resultaat te creëren heb je vaak niets nieuws nodig. Je hebt wel ergens restjes verf, papier enz. thuisliggen.

Pasen – Houten paashaas met papier en verf

Zelf ben ik fan van kunstbloemen. Ik heb in het verleden verschillende centerpieces en kransen met kunstbloemen gemaakt. Voor mezelf, maar ook om cadeau te geven. Niet elk basisproduct werd aangekocht. Sommige items kreeg ik van anderen, en alleen al het kopen van de dingen die ik niet had, eindigde in een meesterwerk.

4) Uitwisselbare woonelementen

Maar als je met houten decoblokken werkt, zoals ik de laatste tijd doe, kun je de ene kant schilderen voor Halloween en de andere kant voor Valentijn als je wilt. Op die manier neemt het niet zoveel ruimte in beslag in je kast. Voor elke gelegenheid kan je het blokje gewoon omdraaien.

Design by Rafe & Shiro’s home

5) Je maakt alleen maar wat je echt nodig en mooi vindt

Als ik rondsnuffel in lokale winkels, vind ik nooit alles wat ik echt nodig heb. Zoals ik soms iets cools zie en de kleuren niet helemaal zijn wat ik zocht. Dus ik laat het voorlopig aan mij voorbij gaan. Maar dan kom ik in een andere winkel terecht om te kijken of ze iets beters hebben. En aan het einde is het voor mij nog steeds mogelijk om gewoon terug te gaan naar de eerste winkel en het nog steeds te kopen.

Ja, oké ik neem het, hoewel het niet is wat ik zocht, maar ik wil iets nieuws. Ken je dat gevoel?

Zoals hoe vaak, heb ik mensen horen zeggen dat bloemen en planten in een huis nodig zijn. Ik hou van bloemen die niet veel aandacht nodig hebben, maar een cactus is nu niet helemaal wat ik zoek voor mijn huis, als je begrijpt wat ik bedoel.

Kunstbloemen zijn geweldig voor mensen zoals ik, maar ik heb ze niet in huis. Ik werk graag met ze in kransen en centerpieces. Toch is het plaatsen in een kast een heel ander niveau en ik vind ze niet stapelbaar in mijn kasten, hoewel ze niet veel ruimte innemen.

Je zou kunnen zeggen: neem een opbergbox.

Nou ja, daar pas ik ook liever voor. Zoals ik aanhaalde, in andere paragraaf. Een opbergbox is handig als je die kunt stapelen in je kast. Is dat niet het geval, blijf er dan van weg.

Plus kunstbloemen hebben meestal niet dezelfde afmetingen.

Zodus om een plantensfeer in mijn huis te creëren, heb ik gewoon wat hout en vinyl gekocht. Je hoeft namelijk geen creatieve expert te zijn. Met wat basics kan iedereen echt iets moois maken.

Ontwerp Rafe & Shiro’s Homies

Deze 5 redenen werken voor mij. Ik oordeel niet over degenen die gewoon in lokale winkels blijven kopen. Niet alle home items die ik bezit, is gemaakt door mijn eigen hand. Ik heb wel wat toffe spullen van webshops in huis. Zoals ik al eerder zei, je kunt niet alles maken. Daarom heb je ook ruimte en kasten nodig. Ik kijk wel liever of ik het zelf kan maken om te besparen op dingen die voor mij belangrijk zijn.

Zou jij nu aan de slag willen gaan?

Ilse

Je houd misschien ook van...

Een reactie achterlaten