person standing while using phone

Een goede time management is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik betrap me geregeld erop, dat ik toch wel her en der eens steekjes laat vallen. En dat ik soms zelf ook wil dat er meer uren in een dag zijn, terwijl het er gewoon op aankomt, aan jouw eigen tijdschema aan te houden.

Overlaatst hoorde ik zelfs via de radio dat een mens gemiddeld 3u spendeert op zijn gsm, kijkend naar apps zoals Facebook, Instagram of eender wat. En ja, dat klopt wel voor mij. Ik denk zelfs dat het meer uren zijn dan 3u want ’s avonds in de zetel kijk ik niet altijd mee wat er op TV is. Vaak dat ik op Pinterest aan het scrollen ben, op zoek naar leuke woonaccessoires, of wat ik nog kan maken binnen mijn houten creaties, of zelfs gewoon op zoek ga naar nieuwe recepten, behang ideeën, etc.

person standing while using phone
Photo by Porapak Apichodilok on Pexels.com

En dan tel ik nog niet eens de uren dat ik vlug in de trein zit te scrollen, wachten op mijn trein of totdat ik thuis ben. Als ik al die uren bijeen tel, dan weet ik dus voldoende waar ik mijn tijd grotendeels aan verlies.

Toen ik zelfstandige in bijberoep was, was dat zelfs nog meer want dan was ik aan het uitpluizen waar ik mijn klanten uit haalde, wat werkte voor mij en wat niet, content verzinnen en inplannen. Ik heb letterlijk veel uren verslonden aan mijn GSM, maar voor de rest was ik onbereikbaar.

GSM ging niet mee op de wandel, noch als ik naar mijn zus ging enz. En net moet ik dan wel bereikbaar zijn want als er iets mis gaat, dan sta je daar. Wanneer lag mijn GSM ergens in een hoekje, als het tijd was om deze op te laden. Ideaal om te detoxen van mijn GSM, alleen ging ik dan aan de haal met een ander medium.

Hoog tijd dus om hier verandering te brengen.

Jouw eigen tijdschema opstellen: hoe begin je eraan?

Geeneen tijdschema is hetzelfde. Ik kan vertellen wat werkt voor mij, maar het kan evengoed zijn dat die totaal niet bij je past. Heel veel hangt af van de factoren die je rondom jou hebt. Ik geef maar een paar voorbeelden: huisdieren, kinderen, een partner, je ouders, je vrienden.

Ik heb altijd gehoord dat je als mens verschillende functies in het leven hebt. Voor elk van die functies moet je tijd voorzien, maar valt er iets weg, dan ben je zelf verantwoordelijk hoe je dit opvult. Je mag niet verwachten dat anderen dit voor je opvullen, ook wel een belangrijke puntje om te onthouden.

time management
Photo by Moose Photos on Pexels.com

Wat werkt voor mij?

Ik ben een gehuwde vrouw met geen kinderen, mama aan 2 shiba inu’s, meter aan 2 schatten van kinderen. Heb nog een zus die bij me in de buurt woont, geregeld samen komen met vrienden (of soms ook online), en ik werk daarbuiten part-time en blog op deze site.

Klinkt op zich niet veel speciaal, en je zou denken, dat ik veel tijd over heb aangezien ik geen kinderen heb want die excuus krijg ik vaak te horen. En toch betrap ik mijn eigen dat de dagen veel te kort zijn.

Oké, ik weet nu dat het ligt aan feit dat ik teveel online zit te zoeken, op mijn GSM of mijn laptop. Maar als ik dat niet bezig ben, dan ben ik ofwel ah werk voor een werkgever, ofwel voor mijn eigen, of ik ben gewoon erop uit met mijn hondjes of kameraden.

En eigenlijk kan je dit best organiseren met wat je belangrijk vindt en dit per dag:

  • online taken: zoals opzoekwerk, content bedenken, recepten zoeken enz. Dat mag je al gauw aanduiden als een taakje van 2 tot 3u per dag.
  • mijn honden: hebben elk 2-3 wandelingen per dag nodig. Daar zijn we ook al gauw een uurtje per keer aan kwijt, als ik tenminste niet elke hond apart neem.
  • Met een jobtime van 50% ben ik vlug 4u per dag zoet met mijn werk
  • Dan blijft er nog tijd over om administratie, of afspraken die je moet regelen te doen. TAakjes die vaak opgelost zijn op 5 minuutjes tijd en die je perfect tussendoor kunt doen
  • Eten maken (’s ochtends, ’s middags en ’s avonds) kost pakweg uurtje tot 2 uurtjes. Afhankelijk of je veel dingen op voorhand hebt verwerkt of niet.

En dan zijt ge al rond want daarbuiten moet je slaap ook nog verrekenen in je dag. Ik kan dus niet meepraten als je kinderen erbij hebt, die je nog moet bijstaan met huiswerk. Maar ik begrijp heus dat je best een uur of 3 per dag werk erbij hebt, hetgeen ik met mijn honden heb. Afhankelijk van hoe jong jouw kinderen zijn, kunnen die uren ook nog oplopen.

En dan heb je nog geen poetswerk verricht in je huis. Zelf heb ik geen poetsvrouw in huis, dat doe ik allemaal zelf. Ik heb het geluk dat mijn man ook wel meehelpt in huishouden. Hij neemt voornamelijk de tuin voor zijn aandeel, alhoewel ik daar ook wel in meehelp als ik geen zin heb om mijn huishouden te doen. Maar ik zie veel mensen een poetsvrouw in dienst hebben, zodat ze meer uren kunnen spenderen aan andere zaken wat zij belangrijk vindt en dat is dik oké.

two brown pencils on white surface
Photo by Jess Bailey Designs on Pexels.com

Wat voor mij werkt, is voortgaan op mijn minimalistische levenstijl.

Minder spullen in huis, minder opruimwerk, minder zaken om rekening mee te houden

Wat ook maakt, dat je dan tijd van iets anders kunt ruilen met iets wat je wel belangrijk vindt, want ik heb nog niet opgesomd dat ik ook tijd wil vrij maken voor mijn man, erop uit te gaan met vrienden, of naar mijn zus te gaan, of mijn nichtjes. Vaak tracht ik zulke dingen ook te combineren als ik echt merk dat ik tijdstekort heb, maar echt oké, is dat ook niet want ik weet dat té lang online zitten mij tegenhoudt van dingen te doen die ik graag doe.

Omdat ik veel content per week verwerk, moet ik ook zien dat ik wel content heb om te plaatsen. Ik maak zelf mijn eigen houten creaties en mijn kunstbloemstukjes, ook daarin zou ik ook over tijd moeten beschikken, die ik zelfs hierboven niet vermeld heb in mijn tijdschema.

Een tijdschema opstellen is dus zeker belangrijk, om te weten of je jouw time management moet bijschaven want het is wel voor iedereen haalbaar. Het is ook goed voor je om een beeld te zien op papier of pc, zodat je ervan bewust wordt en ziet waar je misschien in de mist gaat.

Misschien heb je hulp nodig bij bepaalde zaken zoals poetsvrouw aan te schaffen, of je boodschappen aan huis te laten leveren, of als je als zelfstandige werkt, je content over te laten aan anderen. Het kost je misschien meer geld, maar je hebt wel meer tijd vrij voor hetgeen je belangrijk vindt. Je hoeft niet als een kip zonder kop rond te lopen en jezelf heel de tijd voorbij te steken. Daar heeft niemand boodschap aan, jij al helemaal niet.

Je houd misschien ook van...

Een reactie achterlaten