Minimalisme

Hoe leef je minimalistisch?

photo of green leaf potted plants on window and stand

Als je zelf een minimalistische levensstijl wilt, moet je eerst weten wat het is.

Wat is minimalisme?

En dan moet je je afvragen of je dat wel wilt, want het is niet iets waar je de ene dag mee begint en daarna weer stopt. Je moet ook echt willen veranderen en jezelf de tijd geven om eraan te werken.

Want zoals bij elk goed voornemen maak je wel eens een foutje of durf je iets niet los te laten omdat het je toch een herinnering of een bijzonder gevoel geeft.

Want iedereen kan het echt horen. Het is gewoon een andere manier van denken. Als je naar de huidige maatschappij kijkt, gaat het om meer. Mensen willen veel meer want wat kies je als er zoveel keuzes zijn. Zoveel verschillende lokstoffen. Een voorbeeld hoeveel mobiele telefoons zijn er? Of welke tv kies je en waarom? Je wordt overweldigd door al dat plezier.

Een minimalist denkt:

  • Heb ik het echt nodig?
  • Hoe vaak per week gebruik ik het?
  • Kan ik het van iemand anders lenen als ik het sporadisch nodig heb?
  • Waar wil ik het voor gebruiken?
  • Neemt het veel ruimte in beslag?
  • Wil ik die plek vrijmaken?

En zo zijn er nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen…

Wat mij thuis helpt, komt voort uit een vraag uit mijn kindertijd. Iedereen kent die vraag en heeft hem wel eens met andere vrienden gespeeld.

Voorbeeld:

“Welke 10 dingen neem je mee naar een onbewoond eiland?”

Verander dit in plaats van eiland in:

Welke 10 (woon)spullen neem jij mee naar buiten als er brand is in je huis?

Als ik die vraag moet beantwoorden, denk ik aan:

1 + 2: mijn 2 shiba’s

3 + 4: hun eigen bankje

5. mijn partner

6. mijn tablet

7. mijn mobiele telefoon

8. mijn laptop

9. mijn fotoboeken

10. mijn kookboekmap

En als ik heel eerlijk ben, zou ik ook graag de tuigjes van de honden meenemen, evenals enkele belangrijke documenten van het huis en andere elementen.

Maar voor de rest is alles vervangbaar.

En met dat in gedachten schakelde ik over op het minimaliseren van mijn leven, mijn huishouden. Want als je niet al het andere meeneemt, waarom bewaar ik ze dan nog steeds in mijn huis?

Je hoeft het alleen maar af te stoffen, misschien zelfs uit te wassen of weer in elkaar te zetten omdat je geen ruimte hebt voor andere leuke elementen in huis.

“WAAROM BEHOUD JE HET DAN?”

Begrijp me niet verkeerd, ik zou thuis nooit een vuur willen hebben. En het zou zonde zijn om al die meubelen te moeten vervangen, want dat gaat ten koste van mijn budget.

Al mijn meubels hebben me al veel goede herinneringen gegeven, maar ze blijven hoe dan ook een hulpmiddel. Voor mij heeft het geen emotionele waarde. Als je foto’s maakt vanuit je huis, vanuit je meubels, hoef je alleen maar je fotoalbum in te pakken, of misschien je computer (omdat je ook foto’s op een cloud kunt opslaan).

Minimalisme kan iedereen leren. Het is een manier van anders denken. Het is niet zo moeilijk, zolang je het maar echt wilt.

Ilse

Een reactie achterlaten