Wat is een JPG?

JPG wordt soms ook wel JPEG genoemd, en is eigenlijk een foto bestand. JPG is de afkorting van Joint Photography Group en is makkelijk te herkennen aan de extensie .JPG, zoals voorbeeld foto.jpg. Dit type fotobestand wordt meestal gebruikt bij webfoto’s omdat ze kleiner zijn en mindere kwaliteit hebben, wat niet wegneemt dat ze de afbeelding teniet doen. Ze zijn juist makkelijk te laden op websites en andere toestellen.

Wat is een PNG?

Een andere tegenhanger is de PNG. PNG is de afkorting voor Portable Network Graphics en is een ander type foto afbeelding voor het web. 

Het grote verschil is dat PNG groter zijn en een hogere kwaliteit bieden. Dit werkt het best om te printen en is niet zo goed voor een website omdat ze groter zijn maar ook omdat ze trager opgeladen worden op het web.

PNGs kunnen ook een transparante achtergrond hebben, iets wat je niet vindt bij een JPG.

Hoe zet je nu een JPG of PNG over naar SVG?

Er bestaan 2 opties om dit te doen:

Optie 1: 

Op het internet vindt je vele conversieprogramma’s waarbij je een JPG kunt overzetten naar SVG. Je dient gewoon het bestand te uploaden en aan te duiden naar welk formaat je de JPG wilt overbrengen. Deze programma’s zijn over het algemeen gratis, maar je dient best goed te checken. 

Optie 2:

Afhankelijk welk programma je gebruikt, kan je een JPG omzetten naar een SVG. Ik werk met Procreate thuis, maar je kan dit evengoed doen met Photoshop of Inkscape, eender welk fotoprogramma die je gebruikt. Wat dien je te doen?

Zet gewoon jouw gekozen afbeeldingsformaat in je fotoprogramma en sla dit exemplaar op onder vorm van een .SVG file.

Nog een weetje:

Het is belangrijk om foto’s te gebruiken waar je zelf copyright over bezit. Sommige conversieprogramma’s hebben dit in hun algemene voorwaarden vermeld staan. Dit is ook belangrijk wanneer je misschien binnen je snijplotter software een .JPG of .PNG wilt overzetten naar SVG.