Tips | Hoe start je?

Denk je erover om te beginnen met graveren? Waar heb je jouw zinnen gezet? Misschien een voorwerp in je huishouden dat je onder handen wilt nemen? Of misschien wil je een attentievol cadeautje voor je moeder maken?

Iedereen kan graveren. De eerste paar keren lukt het je misschien niet direct, maar als je blijft volhouden dan kan je er best mooie dingen mee maken. Hoe meer je oefent, hoe groter je zelfvertrouwen wordt.

Alles begint met het kiezen van de juiste materialen en graveer accessoires.

Kies de juiste graveer accessoires

Er bestaan drie belangrijke types accessoires wanneer het gaat om graveren:

  • hogesnelheidsfrezen: Hogesnelheidsfrezen worden gebruikt voor zowel te graveren, als te frezen van profielen, uithollingen en groeven. Ideaal dus voor zachte materialen als hout en leer te graveren.
  • graveerfrezen: Ideaal voor precisiewerk wanneer het materiaal niet té hard is. Denk maar aan hout, kunststof alsook bvb. messing (zachtere metalen)
  • diamantstiften: werkt ook voor het fijnere precisiewerk want de bits zijn bekleed met diamantdeeltjes, waardoor ze glas, de meerdere hardere materialen kunnen graveren

Kies jouw graveertool

Afhankelijk wat je in huis gehaald heb, werk ik voornamelijk met een hobby graveertool. Een tool die ik overgehouden heb van mijn vader, maar allerlei andere merken zoals Dremel bvb. wordt ook vaak gebruikt om te graveren.

 

Kies het materiaal wat je wilt graveren

Als beginneling kan je best kiezen voor een zachter type materiaal. Waarom? Om zo de controle van het graveren je eigen te maken.

Wat wordt er verstaan onder zachter materiaal: messing en koper, leer, kunststof en hout

Welke vorm ga je bewerken?

Als je pas start, is het gemakkelijkst om te werken met een platte vorm, iets wat makkelijk op een tafel blijft liggen. Bij vlakke oppervlakken heb je geen last van hoeken, of hoef je jouw tool niet in een moeiljike positie te plaatsen.

Je focus ligt alleen maar hoe je het gereedschap in je handen ligt, ideaal voor een beginner.

Start daarom eens met houten kaasplankjes, metalen platen of zelfs glazen onderzetters als je durft.

Werk veilig

Als je eenmaal gereed bent met het kiezen van je gereedschappen, vorm en materiaal, dan sta je best ook eens stil met je veiligheid.

Bescherm je handen met leren handschoenen, deze beschermen je niet alleen tegen sneden en krassen, maar slijten ook minder snel. Een veiligheidsbril alsook stofmasker zijn noodzakelijke items want je wilt toch geen stof-, glas of metaaldeeltjes inademen of laat staan in je ogen krijgen.

Zie je ergens roest op jouw object, begin er dan gewoon niet aan. Roestdeeltjes zijn gewoon schadelijk voor je gezondheid.

Wat is een goede voorbereiding?

Ga je met glas werken? Dan zorg je best dat dit schoon en droog is, vooraleer je start. Verwijder alle sporen van vet en afwasmiddel zodat je alles goed ziet.

Wil je hout graveren? Zorg dat het onbehandeld is, of als het toch reeds geverfd is, kan je dit best afschuren en afvegen met een vochtige doek. Eenmaal oppervlak proper en droog is, kan je beginnen.

Breng je patroon over op jouw materiaal

Tenzij je goed kunt tekenen, kan je altijd vanuit vrije hand een patroon overbrengen. Ben je zelf niet zo’n goede tekenaar? Dan kan je een gedrukt patroon overbrengen. Carbonpapier wordt het meest gebruikt om patronen over te brengen naar je object. Leg het papier eenvoudig op het metalen oppervlak, leg het patroon eroverheen en trek het met een potlood over.

Wil je een glas graveren? Dan kan je simpelweg het patroon onder het glas leggen en het zo als het ware ‘overtekenen’. Zorg wel dat het goed blijft zitten aan je glas, want eenmaal je graveert, kan het patroon zich verschuiven als je het niet goed vastplakt.

Bijkomende tip: kijk altijd recht op je patroon. Als je vanuit een hoek gaat kijken, begin je al vlug scheef te graveren.

Pak je gereedschap vast als een pen

Wanneer je gaat graveren, neem je gereedschap vast als een pen. Je hebt daar al zo’n vertrouwde feeling mee, dat je nog meer zelfvertrouwen gaat geven wanneer je graveert.

In het begin gaat het niet meteen het gewenst resultaat hebben, maar geef het tijd en je gaat zien dat je heel wat mooie graveer creaties kunt maken.

Hulp