woman with paper with cross sign

Alles wat iemand niet kent, krijgt automatisch te maken met vooroordelen. Dit geldt ook voor de term “Minimalisme”.

EEN MINIMALIST IS IEMAND MET WEINIG BUDGET

Met een leven als minimalist maak je net tijd of geld vrij voor zaken waar jij waarde aan hecht. Als dat dan inhoudt dat je intussen geld spaart, daar klinken we toch gewoon op. Ik kan dus bvb. moeilijk geld uitgeven aan parfum of schoenen, waar anderen met gemak 50 – 100 euro aan kleren kunnen spenderen.

Ik pot liever alles op, zodat ik uiteindelijk wel eens op vakantie kan gaan, of gewoon om mijn huis ‘klaar’ te maken. Of gewoon eventjes op de spaarpot te laten staan, omdat ik gewoon geen behoefte heb om nog meer huishoudelijke taakjes te moeten spenderen aan hetgeen ik bijkoop.

wood leaf business money
Photo by Buchkiste on Pexels.com

MINIMALISME IS JEZELF BEPERKEN

Je leert net waarde aan bepaalde spullen of mensen te geven. Zo zijn mijn honden een grote belangrijke factor.

Ik wil net erop uit trekken met mijn shiba’s, maar ik zou het jammer vinden om niet te kunnen gaan omdat ik moet ‘poetsen’. Ik HAAT poetsen dus. Maar ik weiger ook om een poetsvrouw in huis te nemen, die misschien mijn hatelijke taakjes wel wil overnemen.

Want uiteindelijk ben je die persoon aan het betalen om tijd te winnen voor hetgeen je zelf perfect zou kunnen doen. Het is veel simplistisch als je gewoon een paar dingen zou schrappen om NIET in huis te nemen, waardoor je zelf je huishouden kunt doen en toch de tijd vindt om met je honden erop uit te gaan.

woman with paper with cross sign
Photo by Anete Lusina on Pexels.com

MINIMALISTEN HEBBEN GEEN GEZELLIG HUIS

Opnieuw draait minimalisme waar jezelf belangrijk vindt. De ene vindt een sportauto leuk, iemand anders kan genieten van tasje koffie met een koekje. De ene vindt het leuk allerlei decoratiespullen op de kast te zetten, een andere haat het al gewoon om telkens af te stoffen iedere week.

Wat de reden ook is, als minimalist is je huis zo praktisch ingericht dat jij de meest belangrijke dingen wel allemaal kunt doen. Iedereen heeft dezelfde tijd, zijnde 24u per dag. De vraag waar een minimalist bij stil staat is, wil ik daar wel mijn tijd en geld in steken?

MINIMALISTEN ZIJN TWEEDEHANDS TYPES

Eigenlijk wel een grappige vooroordeel want ik ben absoluut geen kringloop type. Mijn ouders hebben me bijgebracht te sparen voor hetgeen ik wil hebben. Die levensstijl is altijd blijven ‘plakken’.

Buiten spullen die ik weggeven heb aan Kringloopwinkels, heb ik voor de rest enkele ‘overblijvende materialen’ gekregen van mijn overleden ouders. Het is té zot om alles weg te doen, zeker als je het wel thuis kunt gebruiken.

Waarom gaan mensen naar een tweedehandse winkel? Omdat er degelijke meubels, kleren en andere decoratie te vinden zijn, die voor een prikje te koop zijn. Iedereen kan zich wagen aan zulke koopjes, minimalist of niet. Als dat jouw ding is, ga er dan zeker voor.

IEDEREEN DIE 1X OPGERUIMD HEEFT, IS EEN MINIMALIST

Oh echt niet! Als het zo simpel was, ja dan zou iedereen het leven leiden die hij of zij wilt hebben. Nee, minimalisme is een mindset. Je past het dagelijks toe, in je leven, in je werkleven, in je vriendengroep, in je hobby, enz.

Je ziet, er zijn zoveel vooroordelen rond minimalisme. Maar dat is gewoon omdat mensen niet weten wat het juist is. Ze kennen het niet. Ze hebben wel een idee, maar dat is het ook.

Je houd misschien ook van...

Een reactie achterlaten