Kunstbloemen zijn geen echte bloemen. Ze bestaan vaak uit plastiek en ijzerdraadjes om zo de natuurlijkheid van een bloem te evenaren. Andere woorden voor een kunstbloem is een nepbloem, een zijden bloem, een artificiële bloem.

Deze type bloemen worden het vaakst gebruikt voor een grafboeket of andere bloemstukjes bij gelegenheden zoals Kerstmis, enz.

Maar eigenlijk zijn ze evenveel waard als echte bloemen. Ik hoor geregeld dat echte bloemen plezanter zijn, omdat je kan afwisselen en je vindt ze overal wel. Ga maar eens kijken in een Aldi, bij een bloemist of een cadeautjeswinkel.

En ergens begrijp ik dit heus wel, maar mij overtuig je niet als je echte bloemen goedkoper vindt dan kunstbloemen. Integendeel, ze zijn zelfs duurder dan kunstbloemen op termijn.

Een kunstbloem kan per stengel (afhankelijk van het type materiaal en de kwaliteit) al vlug 9 tot 15 euro kosten, als het zelf niet veel meer waard is. Maar als je bedenkt dat je deze wel maanden tot een jaar kunt bewaren (tenminste als je ze goed bewaart en onderhoudt), ben je nog goedkoper af dan met echte bloemen. En je kan ze zelf samenstellen als je meerderen in één keer gebruikt, wat maakt dat je andere combinaties ermee kunt maken.

De meeste kunstbloemen worden gebruikt voor grafboeketten, omdat ze een lange tijd in de zon kunnen vertoeven. Alhoewel deze type bloemen ook niet echt geschikt zijn voor UV-licht want de kleur vervaagt. Maar echte bloemen kunnen ook niet zo goed tegen de zon, want als je ze niet voldoende water geeft, gaan ze ook kapot. Buiten een cactus berekent.

Maar met kunstbloemen hoef je niet om te kijken of je ze nog water moet geven of niet. Ze kunnen dus best maanden zeer goed bewaard worden en als de kleur vervaagt, dan verander je ze toch na een paar maandjes.

Nepbloemen verdienen ook een plekje in jouw interieur. Met een paar plukjes groen kan je een mooie etagère in jouw living opfleuren. Of als je een (doorzichtige) vaas in huis hebt, kan je een bloemboeketje plaatsen met doorzichtige glazen pareltjes. Niemand die het verschil kent, tenzij ze eens komen voelen.

Meer weten over Kunstbloemen