Uitstellen

We stellen alsmaar vlugger saaie huishoudelijke taken uit, waardoor we vroeg of laat te maken hebben met overvolle kasten. Zeker als je denkt aan de jaarlijkse lenteschoonmaak. Een tip dat ik vroeger meegekregen heb van mijn mama.

Ik zag mijn moeder elk jaar tijdens de lente alles uit te de kast te nemen, te kijken of het vervallen was, maar alles ging ook gewoon terug in de kast terwijl het eigenlijk amper gebruikt werd. Ik denk maar aan ons “goed” servies. Dat servies werd ieder jaar eruit gehaald, opnieuw gewassen en terug de kast in. En oh wee, als er iets gebeurde met één van de kopjes. Zo had ze 6 stuks waarbij ééntje toch sneuvelde bij de jaarlijkse wasbeurt. Dat was echt een ramp voor haar. Het feit dat ze geen 6 stuks meer had voor haar bezoek.

Maar eerlijk? Zoveel bezoek kreeg ze niet. Ik schat dat als ze 4x per maand iemand over de vloer had, dat het al veel was. En meer dan 2 personen tegelijk kreeg ze vaak niet over de vloer. Ze kwam perfect toe met hetgeen ze in de kast had hoor.

Terwijl ik me geregeld afvroeg, waarom wij als familie NIET goed genoeg waren voor dit servies. Het was zeker niet mijn type servies, helemaal niet. Maar we konden dit ook perfect dagelijks gebruiken. Dan had ze meer tijd voor hetgeen ze echt wou doen, want een hele tijd erna zagen we haar meer buiten komen. Ze wou wandelen, ze wou sightseeing doen met anderen.

Te denken dat ze meer thuis spendeerde, het werk voor haar gecreëerd heeft en behouden heeft al die jaren. Als dat niet hetgeen is wat je wilt, VERANDER het voor jezelf. Dat is de essentie van het opruimwerk.

Wat houdt jou tegen?

Geregeld is het antwoord “tijd” of “goesting”. Ik ben ook niet altijd in de ‘mood’ om alles mooi weg te zetten. Ik kan ook geregeld de eettafel vol leggen met papieren en erna meenemen voor mijn bureau, waar ze daar nog een tijdje blijven liggen. Maar op einde van de week wil ik wel alles weg hebben. Een eigen plekje geven. Dat is mijn zwak punt. Het is oké, om niet alles in 1 keer op orde te krijgen. Zoals ik zeg, het is een werkproces.

Kijken wat werkt voor jou en wat niet. Maar tijd kan geen excuus zijn. Iedereen heeft dezelfde tijd. Het is gewoon kwestie wat je met die tijd wilt doen. En opnieuw stel je daarmee de vraag: “Wat doe ik het liefst?”

DURF VERANDERING TE BRENGEN

Ik denk dat er weinig mensen gaan zeggen: ik poets graag. Of ik ruim graag op. Dus ja, het voelt al vlug als een gedoe. Maar het is ook één van de weinige dingen die wel dagelijks moeten gebeuren. Als we dat niet dagelijks zouden doen, dan heb je al vlug een hoarder huis. En hoarders zijn er wel, maar de meerderheid van de mensen, hebben wel een proper of opgeruimd huis. Dus je maakt daar wel stuk tijd voor. En als je die tijd gaat verfijnen, dan kan iedereen een praktisch huis hebben die bij hen past. Het is gewoon kwestie te weten: Wat is mijn ideaal huis?

Wat is mijn ideaal huis?

En dat is verschillend. Ik kijk maar naar mijzelf.

Ik werk als wellness coach, en ben ook kunstbloemist, alsook minimalistische opruimcoach.

Verder heb ik 2 honden waarbij ik 3x per dag weg ben, maak tijd voor vrienden en familie. Ik doe mijn boodschappen te voet, sommige boodschappen worden aan huis geleverd. Ik werk in de tuin, ik tracht mijn huishouden zo goed mogelijk in toom te houden. Mijn man kan zeker niet klagen want hoewel hij buitenshuis werkt, toch neem ik ook een groot stuk uit zijn handen. Wij werken niet met het meeste voorkomende principe, waar een man buitenshuis werkt en een vrouw binnen. Ik heb veel liever dat we op elkaar afgestemd zijn.

En daarnaast ben ik mezelf figuurzagen aan het leren want ik droom er nog van om houten woonaccessoires te kunnen toevoegen aan mijn bedrijf. Als minimalist hou ik van decoratie voor allerlei feestdagen, maar voornamelijk Halloween. Genoeg winkels die zulke woonspullen verkopen. Maar wat hebben deze allen gemeen: verschillende groottes, materialen, vormen. Wat maakt dat je ze praktisch niet binnen éénzelfde kast kunt bewaren.

Voor je het beseft, ben je alles in verschillende kasten aan het stoppen, waardoor je op den duur geen overzicht meer houdt wat je nu eigenlijk hebt, en ROMMEL wordt werkelijkheid. Zeker als je alles achter gesloten deuren houdt, is het makkelijk alles uit je zicht te houden.

MAAK HET JEZELF MAKKELIJK

Dus ja, ik ben een veelzijdig beestje dat ook graag tijd voor haar eigen heeft, maar dat werkt alleen als je alles in zijn geheel bekijkt en mijn huishouden is daar nu eenmaal één van.

Ik kan me inbeelden dat als je een stel kinderen aan deze optie toevoegt, dat opruimen gewoon onhaalbaar lijkt? Toch is dat niet het geval hoor. Zeker niet als jouw huis met jou meewerkt.

Weet je niet hoe je dit beste aanpakt?

Contacteer me hier. Ik kom graag jou uithelpen (regio 3590 Diepenbeek), zodat je jouw leven ook effectief terug van jezelf gaat zijn en je huishouden jou niet opslorpt.

grtjs!

Ilse

Je houd misschien ook van...