Zoals je al merkt, dient een Cricut mat wel maandelijks een keertje gewassen te worden, zeker als je dit dagelijks tot wekelijks in gebruik neemt. Op een Cricut mat kan best veel blijven plakken. Aangezien ik het meeste werk met vinyl, blijft er geregeld lijmresten achter of hele kleine sticker stukjes.

Hoe maak je een Cricut Mat proper?

Allereerst kan je best jouw mat bewerken met een schraper of een andere type schraper zoals een oude bankkaart of een lat doet ook wel het werk.

Je schraapt als het ware alle vuilresten van de mat, althans in de mate van het mogelijke. Je gaat zien dat niet alles wilt afkomen, maar dat is niet erg. Het belangrijkste is om zoveel mogelijk vuil weg te krijgen vooraleer je de mat nat gaat maken. Anders ligt je wasbak vol met restjes die je naderhand dan moet opruimen. Of nog erger, dat ze uiteindelijk belanden in je afvoer dat niet geschikt is voor hout restjes of sticker restjes.

Daarna was ik de mat met eender welk schoonmaakproduct je in huis hebt. Sommige nemen producten zoals raamwasproducten, anderen zie ik ook wel dreft enz gebruiken. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik heb beiden ook al gebruikt, maar gebruik nu standaard mijn handzeep die in de badkamer staat, omdat mijn knutselbureau dichtbij de badkamer aanleunt.

Met een schuursponsje schrob ik als het ware het overgrote deel aan stickerresten er vanaf. Je gaat zien dat niet alles makkelijk eraf komt. Je kan blijven schuren tot je alles hebt, maar het is niet erg als het niet meteen alles er vanaf komt.

Moest je merken dat niet alles er in één keer vanaf komt en je merkt dat het echt goed plakt, opteer dan om je mat onder te dompelen in wat water, vooraleer je alles gewoon afspoelt en de vuilresten door je afvoer te laten lopen.

Waarom? Omdat hetgeen erop zit (stickerresten, houtresten, kartonresten enz.), niet geschikt is voor een afvoer. Op die manier kan je nog wat losgekomen restjes uit je vervuild water halen, vooraleer je dit laat afvoeren via je afvoerbehuizing.

Daarna is het belangrijk om je mat goed te laten drogen, vooraleer je de plastieken beschermfolie erover heen plakt. Je helpt het drogingsproces door het na de wasbeurt, even te drogen met een (keuken)handdoek.

Je gaat merken dat dit niet zo makkelijk gaat, het plakken van de mat begint al vrij snel van zodra je dit droogt. De mat hang je best, na een beetje af te drogen, op aan je wasrek tot het volledig droog aanvoelt.

Pas dan kan je de doorzichtige beschermfolie er terug overheen plakken. Je merkt dadelijk dat dit als het ware terug plakt, zoals voordien. Een mat die net gelijk nieuw eruit ziet.

Meer weten over Cricut