De bekendste hobby snijplotters zijn:

– Cricut

– Silhouette

– Brother Scan ‘N Cut

Waarvoor gebruik je een snijmachine?

Met deze 3 hobby snijmachines kun je kaarten maken, scrapbooking ideeën uitwerken, allerlei textiel bedrukken, koffietassen of drinkbekers versieren met stickers. Zelfs je eigen woonaccessoires maken, is mogelijk met een snijmachine. Je kan het nog niet zo slecht bedenken, of het is wel mogelijk met een plotter.

Wat is het verschil tussen deze 3 hobbyplotters?

Prijs:

– Silhouette Cameo: vanaf 299 €

– Brother ScanNCut: vanaf 269 €

– Cricut: vanaf 399 €

Voor- en nadelen:

Brother ScanNCut is sneller en nauwkeuriger dan een Silhouette Cameo, zelfs nu cameo 3 twee houders heeft. Naast gebruiksgemak hebben Brother ScanNCut snijmachines een standaard meegeleverd pakket dat veel uitgebreider is dan de Silhouette. Je krijgt o.a. een snijmat, messenhouder en lemmet, schilhaak, spatel, etui en touch pen. 

De ScanNCut snijplotter wordt ook standaard geleverd met een groot aantal lettertypen en voorgeprogrammeerde ontwerpen (tot 600!). En dat alles al met het instapmodel (CM300). Kies je voor een luxer model, dan heb je natuurlijk nog meer opties.

Ga je voor een Cricut, dan kun je bij sommige modellen ook een pakket vinylfolie of talloze basismaterialen krijgen. Ook heb je talloze andere producten die je kunt combineren met een Cricut, en het standaard meegeleverde pakket is ook uitgebreider.

Software:

ScanNCut is de enige snijplotter op de markt met een ingebouwde scanner. Je gebruikt de scanner om iets recht te snijden, maar ook om te scannen en te snijden of zelfs uit een ander materiaal te tekenen. Een eenvoudige vorm of afbeelding, uw ScanNCut weet onmiddellijk waar hij moet snijden. Maar je kunt ook aan de slag met een computer met een ScanNCut. Je krijgt direct gratis toegang tot andere cutters tot een super eenvoudig te gebruiken programma.

Kies je voor een Silhouette en Cricut, dan heb je altijd een computer en de software nodig om nieuwe ontwerpen te knippen. Nogmaals, deze software is gratis, maar als je andere lettertypen en afbeeldingen wenst te gebruiken, dan moet je sowieso een Cricut abonnement kopen. Er zijn wel een aantal gratis afbeeldingen, lettertypes die je mag gebruiken, maar je merkt al vlug dat je best een abonnement aankoopt als je niet van plan bent om zelf jouw ontwerpen te maken.

En je bent ook niet verplicht om een abonnement aan te kopen want je kan evengoed andere afbeeldingen ergens anders kopen. Toch opletten dat je een afbeelding koopt of zelf maakt vooraleer je die gaat verspreiden. Vele foto’s op internet hebben copyright op hun foto’s. Die kan je dus niet verdelen onder je eigen naam.

Type materialen