Wat is een applicatie folie en hoe gebruik je het?

Toepassings- of transferfolie wordt meestal gebruikt met een Cricut-machine of een andere snijplotter.

Er zijn zoveel woorden om dit te omschrijven. De meest gebruikte zijn:

  • applicatiefolie
  • transfer folie
  • transferpapier
  • toepassingsfolie
Rafe & Shiro’s Home

Hoe gebruik je het?

Het wordt gebruikt om een sticker te bedekken vooraleer deze op een oppervlak wordt geplaatst (textiel, gips of hout, porselein, enz.). Meestal zijn stickers moeilijk handmatig over te brengen op jouw object.

Dat is waar applicatiefolie (=toepassingsfolie) aan te pas komt.

Met deze type folie kan je alles in één geheel overbrengen op je ondergrond, zonder één per één alles over te brengen. Het voordeel is dat je alles mooi op éénzelfde lijn kunt overzetten, zonder de sticker uit zijn positie te trekken.

Het makkelijkst is om je transferfolie met de plakkende kant bovenaan te leggen en je tekst of eender wat je wilt overbrengen, onderste boven erop te leggen. Op die manier krijg je niet zoveel bubbels en kan je daarna alle bubbels eruit krijgen.

Je kan natuurlijk anders werken, maar ik vind persoonlijk dit makkelijker omdat je anders risico loopt dat de folie verkeerd plakt aan je sticker. Vergeet het maar dat je daarna je sticker er mooi vanaf krijgt.

Om de bubbels uit je transferfolie te verwijderen, dien je een Cricut Brayer, of beter gezegd, een schraper gelijk een bankkaart te gebruiken. Hierbij strijk je de folie glad over je sticker. Als je het gewenste resultaat ziet, kan je de achterkant van je sticker eraf halen.

En ben je klaar om jouw creatief project af te werken.

Tips & Tricks

  1. Niet alle applicatiefolies zijn hetzelfde. Sommige hebben zelf een achtergrond, die je eerst moet afpellen om te kunnen gebruiken. En anderen bestaan slechts uit een plakkende laag.

Misschien ben je ook geïnteresseerd wat je ermee kunt maken?

Meer info over stickers