Kan je een JPEG of PNG omzetten in SVG?

Wat is een JPG of JPEG?

JPG wordt ook wel JPEG genoemd en is eigenlijk een fotobestand. JPG is de afkorting van Joint Photography Group en is gemakkelijk te herkennen aan de extensie. JPG, zoals voorbeeldfoto.jpg. Dit type fotobestand wordt meestal gebruikt met webfoto’s omdat ze kleiner en van lagere kwaliteit zijn, maar ze vernietigen de afbeelding niet. Ze zijn gemakkelijk te laden op websites en andere apparaten.

It's not a home, if there's no coffee SVG

What is a PNG?

Een andere tegenhanger is de PNG. PNG is een afkorting voor Portable Network Graphics en is een ander type fotoafbeelding voor het web.

Het grote verschil is dat PNG groter zijn en een hogere kwaliteit bieden. Dit werkt het beste voor afdrukken en is niet geweldig voor een website omdat ze groter zijn, maar ook omdat ze langzamer laden op internet. PNG’s kunnen ook een transparante achtergrond hebben, iets wat je niet zult vinden met een JPG.

Hoe zet je een JPG of PNG over naar SVG?

Er zijn 2 opties om dit te doen:

Optie 1:

Op internet vind je veel converters waar je een JPG naar SVG kunt overzetten. U hoeft alleen maar het bestand te uploaden en aan te geven naar welk formaat u de JPG wilt overbrengen. Deze programma’s zijn over het algemeen gratis, maar u moet dit zorgvuldig controleren. 

Option 2:

Afhankelijk van welk programma je gebruikt, kun je een JPG of PNG converteren naar een SVG. Ik werk thuis met Procreate, maar je kunt dit net zo goed doen met Photoshop of Inkscape, eender welke fotoprogramma je ook gebruikt. Zet gewoon het door u gekozen beeldformaat in uw fotoprogramma en sla deze kopie op in de vorm van .SVG bestand.

Een andere tip:

Het is belangrijk om foto’s te gebruiken waar jezelf copyright over hebt. Zeker als je werkt met online converters. Vaak staat dit in hun algemene voorwaarden. Dit is ook belangrijk als je allerlei bestanden overzet binnen jouw eigen snijplotter software.

Meer over SVG