Er bestaan verschillende manieren om dit te doen:

– papier

– mylar folie

– vinyl folie

Wat is het grootste verschil tussen deze 3 manieren?

Sjabloneren met papier:

Dit is de goedkoopste van de 3. Je print jouw afbeelding op papier en zet dit over door middel van carbonpapier (afhankelijk van je object).

Van zodra de afbeelding op je object staat, dien je dit enkel in te kleuren door middel van verf. Je kan al zeker niet met verf over het papieren sjabloon werken, want dit houdt het doorbloeden niet tegen.

Sjabloneren met Mylar:

Mylar is een stevig plastieken film.  Door middel van een snijplotter snijdt je makkelijk een figuur uit dit polyester film. Je plaatst de mylar folie op je muur en je kan verven met jouw favoriete kleur. Het enige dat je dient te doen, is dit goed aandrukken en vasthouden en niet té veel verf te gebruiken. Best is lichtjes te doppen in jouw verfkleur en lichtjes te deppen (=tamponeren). 

Je kan ook eventueel werken met een niet-permanente lijm zodat de Mylar folie meer plakt op je muur. Dit kan uiteraard wat lijmrestjes achterlaten op je muur. 

Het sjabloon heeft een transparante look en kan herbruikt worden, mits goed onderhoud (warm-lauw water en een niet-schurend sponsje). Naderhand bewaar je het best in een plastiek zakje.

Be yourself and beauty begins instantly – copyright Rafe & Shiro’s

Sjabloneren met vinylfolie:

You don’t Fight Alone –
copyright Rafe & Shiro’s

Vinylfolie is vergelijkend met Mylar sjabloon, alleen heeft het een plakkende witte achtergrond. Je hoeft dus geen niet-permanente lijm te gebruiken om dit nog meer te doen plakken want het plakt al voldoende op zijn eigen.

Hoe doe je dit? Je dient eerst de witte achtergrond eraf te trekken. Daarna plak je de vinylfolie (blauwe kant) op jouw object. In dit geval was het op een houten muurcirkel, maar je kan het ook gebruiken op een muur.

Het beste is om dit goed vlak te strijken, zodat het overal goed plakt. Zo heb je minder last van verf die doorbloedt.

En ervoor te zorgen, dat je niet té veel verf gebruikt, helpt ook goed tegen doorbloeding van jouw verf.

Vinylfolie is helaas niet te gebruiken. Je kan dus niet de witte kant terug plakken aan jouw blauwe kant en afwassen. Het is dus slechts éénmalig te gebruiken. Prima voor een gepersonaliseerd cadeautje te maken.