What is the difference between a template and a SVG?

SVG

SVG – copyright Rafe & Shiro’s

Een .SVG is de afkorting van Scalable Vector Graphic en is een digitaal bestand waarbij je afbeelding bestaat uit lijntjes in plaats van puntjes. Lees bijkomende uitleg bij Wat is een SVG.

Een SVG snijbestand kan je dus nog bewerken vooraleer je aan jouw knutselproject begint. Hiervoor heb je een bewerkingsprogramma gelijk Procreate (Ipad) of Inkscape, Photoschop, of eender welk bewerkingsprogramma waar je SVG’s kan bewerken en zelf maken.

Heb je een SVG file nodig voor je snijplotter gelijk Cricut, Silhouette, Brother Scan ‘N Cut? Dan upload je de snijfile in Cricut Design Space bvb. om over te gaan naar een snijbestand, of een print en snijbestand als je zou denken aan stickers of labels bvb.

Met een .SVG file kan eigenlijk eender welk project aan doordat je zelf de controle houdt wat je ermee doet. Je kan je bestand groter maken, de achtergrond weghalen of net behouden. Het is jouw DIY project.

Om van het bestand tot het gewenste resultaat te bekomen, kan je zelf opteren of je zou overgaan tot een herbruikbaar sjabloon (gelijk Mylar bvb.) of dat je zou overgaan tot éénmalig gebruik zoals vinyl of eventueel traceerpapier als je geen vinyl wilt. Of je kan dit evengoed in de vorm van inkt overzetten op een wenskaart. Voor ieder wat wils dus.

Het grote voordeel is ook dat je de .SVG bestand kunt bewaren op je computer. Je hoeft enkel te investeren in fatsoenlijke digitaal bewaarsystemen en geen kasten te offeren voor plek.

SJABLOON

Je kan een sjabloon maken uit verschillende type materialen. Merendeels gebruik ik Mylar sjabloon en Vinyl sjabloon. Maar je kan ook evengoed mesh sjablonen gebruiken die ook herbruikbaar zijn.

Een Mylar sjabloon is eveneens herbruikbaar mits je dit goed wast met een zeepje en een doekje. Best geen spons te gebruiken want dan krult het plastieken folie snel om en dan kan je jouw sjabloon niet meer gebruiken. 

Een Vinyl sjabloon is niet herbruikbaar en ideaal als je een cadeautje wilt maken voor je metekind haar verjaardag. Of vb. labels voor je keukenkastjes.

Copyright Rafe & Shiro’s

Vanuit een .SVG bestand, of een ander bestandsformaat gelijk JPG, PNG en PDF kan je een sjabloon maken. Het enigste wat je dient te hebben, is een bewerkingsprogramma dat alles kan omzetten. Van daaruit kan je jouw sjabloon maken. Een sjabloon is fijn om te gebruiken als je dit ook wilt verkopen, of als je zelf zelf aan de slag wilt gaan. Je kan dit ook bewaren in een kaft als het gaat om herbruikbare sjablonen.

Lees meer over SVG’s